Zmeczenie gleby

0
1632

Według danych FAO straty rolnictwa USA wywołane zmęczeniem gleby w porównaniu z innymi przyczynami są całkiem pokaźne: choroby roślin ? 34%, zmęczenie gleby ? 26%, choroby zakaźne zwierząt ? 17%, erozja ? 14%, szkodniki roślin i surowców rolnych ? 10%. Ta depresja produkcji roślinnej jest wynikiem nieopatrznego odchodzenia od podstawowych zasad następstwa roślin po sobie. Przyczyna zaś tego ostatniego wiąże się z koniecznością mechanizacji produkcji, co z kolei rzutuje na daleko posuniętą jej specjalizację. Stąd już tylko jeden krok do skrócenia rotacji i odejścia od zmianowania, które w swej skrajnej postaci prowadzi do tzw. kultur wieczystych (monokultury). Najnowsze badania wskazują na narastanie koncentracji kwasów fenolowych w glebie skutkiem zbyt częstego powrotu tej samej rośliny na to samo stanowisko. Nadmierne stężenie tych związków prowadzi do intoksykacji siedliska i obniżenia jego produktywności. Spośród licznych sposobów przeciwdziałania zmęczeniu gleby na czołowe miejsce wysuwa się działalność zapobiegawcza: a) poprawne zagospodarowanie krajobrazu rolniczego o właściwych proporcjach lesistości i zadrzewień do terenów trwale zadarnionych i ziemi ornej; b) rozsądnie zaplanowany płodozmian o dostatecznie długiej rotacji (4?6 pól); c) całkowite wyłączenie pestycydów fitotoksycznych zatruwających siedlisko; d) zachowanie klasycznego nawożenia organicznego obornikiem, nawozami zielonymi, kompostami, a także z umiarem gnojowicą jako źródłami pożytecznej infekcji biologicznej gleby.